Ülkedeki çiğ sütün yüzde 30’u Tekirdağ’da analiz ediliyor
Ülkede 14 ilden gelen 107 bin çiğ sütün analizi Tekirdağ’da yapılıyor. Bu analizler sonucunda hayvan yetiştiricilerine devlet tarafından inek başına 100 lira destek sağlanmakta, süt verimi ve hayvan sağlığı hakkında bilgi verilmektedir.
Tekirdağ Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB), damızlık amaçlı çiğ süt ve çiğ süt kalite analiz faaliyetlerine devam etmektedir. Bu kapsamda Tekirdağ, Sakarya, Kastamonu, Amasya, Antalya, Uşak, Isparta, Afyonkarahisar, Muğla, Aydın, Samsun, Niğde, Denizli ve Çorum illerindeki yetiştiricilere çiğ süt analiz hizmeti verilmektedir. Çiğ sütlerin damızlık amaçlı analizlerinde, 14 ildeki yetiştiricilerin her bir inekten ayrı ayrı alıp, önceden Tekirdağ DSYB tarafından kendilerine gönderilen koruyucu tabletlerin bulunduğu numune kaplarına koydukları süt numuneleri, DSYB vasıtasıyla Tekirdağ’a gönderilmektedir. üyedir ve çeşitli testlerden geçmektedir. Bu formda yıl sonuna kadar 14 ilden yaklaşık 53 bin 500 ineğe ait 107 bin süt örneği analiz edildi. Böylece ülke genelinde damızlık amaçlı çiğ süt analizlerinin yaklaşık yüzde 30’u Tekirdağ DSYB tarafından yapıldı. Analiz sonuçları birliğin laboratuvarından e-düzeltme sistemine online olarak aktarılırken, analiz sonucunda sütteki protein, yağ ve somatik hücre sayısı belirleniyor. Hayvan sağlığı ile ilgili veriler elde edilirken çıkan sayılar sonucunda hayvanın damızlık ve emzirmeye bırakılacağına karar verilir ve korunarak sağlıklı ırklar üretilir.
İnek başına 100 TL devlet desteği
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı, kriterleri karşılayan inek ve süt numuneleri için inek başına 100 TL’ye kadar ‘Islah Amaçlı Çiğ Süt Analiz Desteği’ ödeyecek. Tekirdağ DSYB Lideri Veteriner Hekim Ergin Sakin, derneğin faaliyet ve hizmetlerinin bölge sınırlarını aştığını belirterek, “Şu anda burada süt analizleri yapılıyor. İneklerin sütlerinde yağ, protein ve somatik hücreler inceleniyor. Önce sütleri gönderiyoruz. yetiştiricilere analiz kapları.İneklerinden süt örneği alıyorlar.Sonra sütleri bize ulaştırılıyor.Burada yağ, protein ve somatik hücre oranlarına bakıyoruz.Hem kendi ilimizin hayvanlarına hem de diğer illerin hayvanlarına hizmet veriyoruz. Toplam 14 ilde.Bu illerin birlik başkanlarına saygı ve selamlarımı sunuyorum.Uzun yıllardır devam eden bir proje.Bu dönemde ıslah amaçlı çiğ sütleri analiz ettik. kalite birimi ile ilgili geçmiş aylarda yapılan analizler.Bunlar Tarım ve Orman Bakanlığımızın projeleridir.Çiftlik sahipleri de iletişime geçip analiz için süt gönderebilirler.Ayrıca analiz sonucunda almaya hak kazanırlar. Yetiştiriciler hayvanlarının sağlığı konusunda bilgilendiriliyor” dedi.
Damızlık için sağlıklı hayvanlar seçilir.
Durgun, “Çiğ sütün damızlık amaçlı analizlerinde 2022 yılında 107 bin numuneyi analiz ettik. Üreticilerimiz hizmete rağmen devlet desteğinin artmasını bekliyor. Bu testler sonucunda sütlerin kullanılmasına karar verildi. Bu testler sonucunda hayvanın yavruları sağlıklı oluyor. Aynı zamanda süt testleri de bize hayvanın sağlığı hakkında bilgi veriyor. Aynı zamanda hayvanın beslenmesi hakkında da bilgi veriyor” dedi. – TEKİRDAĞ