Ziraat Bankası’ndan 1 milyar dolarlık menkul kıymetleştirme süreci
Ziraat Bankası, Havaleye Dayalı Menkul Kıymetleştirme Programı’nın (Çeşitlendirilmiş Ödeme Hakları-DPR) kurulumunu tamamlayarak program kapsamında 2 yıl ödemesiz ve 5 yıl vadeli olmak üzere toplam 1 milyar USD ihraç etmiştir.
Program, ABD Doları cinsinden mal ve hizmetler, ihracat, turizm, sermaye girişleri ve bireysel transferler dahil olmak üzere uluslararası havaleler temelinde tasarlanmış ve ilk seri ihracat uluslararası yatırım bankaları ile gerçekleştirilmiştir.
Bankadan yapılan yazılı açıklamaya göre, mevcut ekonomik program ve makroihtiyati düzenlemeler doğrultusunda seçici bir kredi politikası izleyen Ziraat Bankası, 2015 yılında artan dış ticaret aracılık fonksiyonu ve havale hacmini dikkate alarak yeni bir dış finansman kanalı oluşturmuştur. son yıllar. Söz konusu menkul kıymetleştirme işlemi, teminatlı yapısı nedeniyle alternatif finansman kaynaklarına göre maliyet ve vade avantajına sahiptir.
DPR menkul kıymetleştirmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Banka olarak tarım, ihracat ve reel sektör finansmanının yanı sıra son yıllarda dış ticaret süreçlerinde pazar payımızı ve döviz havale hacmimizi artırdık. yatırımlar, seçici kredi uygulamalarımız ile. Ziraat Finans Kümelenmesi sinerjisi ile yurt içi ve yurt dışında yaygın hizmet ağımızla sürdürdüğümüz dış finansmanda ürün bazlı çeşitlendirme ve derinleştirme stratejimiz doğrultusunda DPR Programımızın kurulumunu başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. Bu kapsamda ilk yayınlar. Özellikle küresel belirsizliklerin devam ettiği ve gelişmiş ülke bankacılığı risklerinin ön plana çıktığı koşullara rağmen, menkul kıymetleştirme ihracımıza küresel ölçekte faaliyet gösteren yatırım bankalarının katılım gösterdiğini gözlemledik. Ziraat Bankası olarak bu kaynakla dış ticaretin finansmanına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Kararlı ve aktif finansal aracılık anlayışımız ile sorumlu ve sürdürülebilir bankacılık anlayışımız, ekonomimizin yapısal dönüşümünü hızlandıracak ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edecektir. Hızla değişen kuralların getirdiği küresel rekabet ortamında, dış ticarette pazar payımızı artırmayı ve finansmanda derinleşme ve çeşitlendirme yönünde stratejimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu vesileyle sürece destek veren muhabir bankalarımıza, uluslararası yatırımcılara ve dış paydaşlarımıza yakın işbirlikleri ve Bankamıza olan inançları için teşekkür ederim.