Haber

MİT’e “Terör örgütü mü?” diye soran mahkeme, aldığı cevapla sanıkları serbest bıraktı.

IŞİD’in 10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı’nda 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamına ilişkin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın belgesinde, firari şüpheli Ahmet Güneş’e ilişkin belgeler de yer aldı. Belgede yer alan bu belgelerde, Güneş’in, DAİŞ’in “Gaziantep Emiri” ve 10 Ekim katliamının organizatörü Yunus Durmaz’ın kardeşi Ökkeş Durmaz ile katliamdan 1,5 yıl önce Gaziantep’te Mustafa Delibaşlar ile birlikte yargılandığı belirtildi. Bu belgeler, IŞİD üyesi olan Güneş ve Durmaz’ın kontrolü ele geçirdiğini ortaya koyuyor. Mangada, PKK’lı olarak tanımladıkları bir şahsın eğitim görüntüleri ve infaz sahneleri yer alıyor.

MAHKEME “IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ?” O SORDU

MİT; ANKA Haber Ajansı, Güneş, Durmaz ve Delibaşlar hakkında Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen mektubu aldı. Bu üç ismin terör örgütüne üye olmak suçundan yargılandığı mahkeme, Irak İslam Devleti’nin olup olmadığını Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT Müsteşarlığı’na ayrı ayrı sormak üzere ara karar vermişti. ve Suriye bir terör örgütüdür.

EFSANE: TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELERİ LİSTESİNDE İSİMLERİNİN GEÇERLİ OLDUĞUNA İLİŞKİN BİLGİ YOK

Mahkemenin ara kararına ilişkin 18 Haziran 2014’te MİT’e resmi yazı gönderildi. O dönemde Başbakanlığa bağlı olan MİT Müsteşarlığı da 30 Haziran 2014 tarihinde mahkemeye bir cevap yazısı göndermişti. Hukuk Müşavirinin MİT Müsteşarı adına verdiği tek sayfalık yanıtta şu ifadeler yer alıyordu: :

“İlgili madde konusu talebe ilişkin Müsteşarlığımız kayıtlarında yapılan inceleme sonucunda, söz konusu kişilerin isimlerinin terör örgütü içi veya dışı herhangi bir terör örgütünün üye listesinde yer alıp almadığına ilişkin bir bilgiye rastlanmamıştır. ülke.”

Taburcu Edilince Kaçtılar, Hala Bulunamadı

MİT’in bu yazısının dava dosyasına dahil edilmesinin ardından Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi, toplam üç sanıkla birlikte davadaki sanıkların tamamını tahliye etti. Tahliyenin ardından kaçan sanıklara bir daha ulaşılamadı. Duruşma sonunda Mustafa Delibaşlar ve Ökkeş Durmaz beraat ederken, mahkeme Ahmet Güneş’e 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi ancak indirimin ardından bu ceza 6 yıl 3 aya indirildi.

İLK YAKALANMA DA TESADÜF OLDU

DAİŞ’e ilişkin birçok katliam vakası açısından da büyük değer taşıyan Gaziantep’teki bu dava, üç ismin tesadüfen yakalanmasıyla gündeme geldi. 25 Mart 2014’te Gaziantep’te yol denetimi yapan polis ekipleri, bir aracın hatasız bir şekilde çalılıklara atıldığını fark etti. Araç durdurulurken sürücü Mustafa Delibaşlar’ın e-posta adresleri ve şifrelerinin bulunduğu kağıdı yırtmaya çalıştığı fark edildi. Polis, belgelere el koyarken, sürücüyle birlikte araçta bulunan Ökkeş Durmaz ve Ahmet Güneş’i gözaltına aldı. Çalılıklarda yapılan aramada bir sabit disk, flash bellek, hafıza kartı ve kar maskesi bulundu.

Bu 3 IŞİD’linin yok etmeye çalıştığı belgelerde; Ayrıca Güneş’in bir kişiyi idam ettiği sahnenin yanı sıra, IŞİD saflarıyla çatıştığı anlar da yaşandı. Güneş’in idam edilecek kişiyle Arapça konuşarak idam edileceğini söylediği görüntüde de yer alıyor.

SAHİP SANIKLARIN EĞİTİM GÖRÜNTÜLERİ DOSYAYA GİRDİ

Dosyada kaçak DAİŞ’lilerle ilgili başka görüntüler de yer aldı. Boş bir fabrika çevresinde çekilen görüntülerde DAİŞ’lilerin silah eğitimi aldığı anlar görülüyor. Bu görüntüde DAİŞ’liler kendi yazdıkları marş ve DAİŞ bayrağıyla yürüyor. Videoda firari şüpheli Ahmet Güneş’in DAİŞ’liler tarafından eğitildiği görülüyor. Görüntüyü çeken kişiye “Kimi koruyorsun?” sorusu üzerine Güneş’in yanındaki iki kişi yakın savunma yaparak Güneş’i koruduklarını söyledi.

Yine IŞİD’lilerin fabrika alanında antrenman yaptığı diğer görüntülerde ise IŞİD’lilerin eğitim için kurdukları parkurda önce ısınma idmanları yaptıkları, ardından zorlu bir şekilde mücadele antrenmanları yaptıkları görüldü. Antrenman parkurunda 2 metrelik duvarın üzerinden atlayıp emekleme antrenmanı yaptıkları anlar görüntüye yansıdı. (HABER MERKEZİ)

kandira-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu