Haber

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Niksar’da heyelan bölgesinde vatandaşlara destek mesajı verdi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı heyelanın meydana geldiği köydeki vatandaşlarla telefonla iletişime geçerek, “Köyümüzü Allah’ın izniyle en güzel şekilde yapacağız, bir daha böyle bir duruma düşmesin” dedi. Tekrar ediyorum. Bundan emin olmanı istiyorum.” söz konusu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, heyelan sonucu caminin ibadete kapatıldığı ve 5 evin yıkıldığı Günebakan köyünde incelemelerde bulundu.

Karaloğlu, Günebakan Köyü Muhtarlığı’nda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile temasa geçerek köydeki son durum hakkında bilgi verdi.

Bakan Yerlikaya, Karaloğlu’nun telefonundan köy sakinlerine seslendi.

Geçmiş olsun dileklerini dile getiren Bakan Yerlikaya, yaraların hızla iyileşeceğini ifade etti.

Valilik ve AFAD’ın aldığı uyarı ve tedbirler sonucunda herhangi bir can kaybının yaşanmamasından dolayı Allah’a şükranlarını dile getiren Yerlikaya, “Gaziantep’te AFAD Başkanımızla birlikte köyün görüntülerini görünce çok sevindik. evlerin boşaltıldığını ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığını ifade etti.Dün Etraf, Şehircilik ve İlk Değişiklik Bakanımızla otururken manzaraları izledik.Yapmamız gereken ilk şey oradaki yıkılan evlerimizde hasar tespit çalışmaları yapmak. İkincisi ise köy sahasının jeolojik ve sismolojik bilgilerinin alınması, ileride kayma riski taşıyıp taşımadığı ve zeminin dayanıklılığı hakkında bilgi edinmektir. Rapor sonucunda ilgili süreçleri tamamlama niyetimiz var. Faydalanıcılarımıza, bakanlarımızın deprem bölgelerinde yaptığı gibi, köy evlerimizi hızlı, düzgün, modern, sağlam, sorunsuz bir şekilde inşa etmelerini sağlayacağız.” dedi.

Yerlikaya, heyelan alanına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişarelerde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Bugün sizinle telefonda konuşup bu köyle ilgili plan ve programlarımızı sizlerle paylaşmak istedim. Allah’tan bizi en kötüsünden korumasını diliyorum. Merak etmeyin, Cumhurbaşkanımız gibi bir dünya liderimiz var. Biz Cesaret, şefkat ve milletin zor zamanında yanında yer almaktır. Her geçen gün kendisinden bu konuda bir şeyler öğreniyoruz. Çok şükür heyecanımızı artırıyoruz. Bugün 6 Şubat asrın felaketinin yıl dönümü. Kahramanmaraş merkezli deprem. Bugün şehit cenazeleri için Kahramanmaraş’a gideceğiz. Yarın Cumhurbaşkanımız Kahramanmaraş’ta anahtar teslimi ve kura törenlerini anlatacak. Tarihi bir yüzyılın birlik ve beraberliğinin farkına varıyorsak, Dünyayı şaşırtan ve takip eden, 1 yılda 46 bin konutun teslim edildiği ve yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edileceği Allah’ın izniyle biz de köyümüzü en güzel şekilde ayağa kaldıracağız inşaAllah . Böyle bir duruma düşmekten kaçınmayı mümkün kılacağız. Bundan emin olmanı istiyorum.”

Köydeki 40 ev boşaltıldı

Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, AFAD ve Tokat Valiliği’ne gelen şikâyetler üzerine tedbir amacıyla bölgedeki evlerin boşaltıldığına dikkat çekti.

Köydeki 40 evin boşaltıldığını belirten Karaoğlu, “Bugün bölgeye AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü yer bilimci Orhan Tatar ile geldik. Arkadaşlarımız incelemelerini yapacaklar. Bunun olup olmadığını teşhis etmemiz gerekiyor. Heyelan devam edecek mi, etmeyecek mi, çevrede şu anda tahliye etmediğiniz ama risk altında olan şeyler var.” “Altında ev var mı yok mu? Arkadaşlar ilgilenecek. Teknik adamlar bize ne söylerse biz önce vatandaş olarak sonra devlet olarak tabi olacağız ve inşallah teknik bilgiler doğrultusunda buradaki çalışmalarımıza destek vereceğiz. verildi.” dedi.

Bölgede hasar tespit çalışmaları başladı

İlk etapta boşaltılan 40 konutla ilgili ne tür bir çalışma yapacakları konusunda incelemelerde bulunduklarını belirten Karaloğlu, “Dün Valimiz bana bölgenin fotoğraflarını gönderince, ben de fotoğrafları İçişleri Bakanımıza gösterdim. Sayın Ali Yerlikaya, fotoğrafları görünce Bakanımız, ‘Buradaki durum benimdir’ dedi. “İddia ettiğimden daha ağır. Yarın hemen uçağa binin, AFAD Sarsıntı ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ile birlikte bölgeyi yerinde görün, vatandaşlarımıza merhaba deyin.” “Önce bölgede hasar tespiti yapacağız. Bugün itibarıyla hasar tespitine başladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz ekipleri bugün bölgede hasar tespiti yapacak. Daha sonra yer bilimciler bölgede heyelan tehlikesinin ne kadar süre devam edeceğini raporlayacaklar.” dedi.

“Heyelan alanını yerleşime kapatmamız lazım”

Karaloğlu, bölgede evleri yıkılan vatandaşların hak sahibi hale getirilmesi için “genel hayatı etkileyecek bir karar” alacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Jeolojik etütler ve çalışmalar tamamlandıktan sonra bölge için afete yatkın alan kararı vereceğiz. Bu ne anlama geliyor? Heyelan alanını yerleşime kapatmak zorundayız arkadaşlar. Yani evlerin olduğu alan. heyelanın 7 metre çöktüğünü gördüğünüz köyün yolunun afete maruz kaldığı bölgede. Bölge ilan edip yerleşime kapatacağız. Bundan sonra insanlarımız eski evlerde yaşamayacak. Yeni yerlerin yapımına izin vermeyin. Vatandaşlarımızın canı bizim için değerlidir, en değerli varlığımız vatandaşlarımızın canıdır. Vatandaşlarımız endişelenmesin, evlerini boşalttığımız vatandaşlar da endişelenmesin. Onlar ihtiyaç sahibi. İhtiyaç varsa, talep varsa önce vatandaşlarımıza uygun bir alanda konteyner veriyoruz, oraya yerleşiyoruz, sonra yerleşime uygun bulduğumuz bir alana teknik gruplar yine orada karar verecek, orada Risk yok, yeni heyelan riski var. “İnşallah, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızla koordineli olarak mevcut olmayan ve konumu daha iyi olan bir alanda köylülerimize yeni evler inşa edeceğiz ve inşallah teslim edeceğiz. onlara.”

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu’na incelemelerinde Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti Tokat Milletvekili Cüneyt Aldemir, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan ve ilgili kurum yöneticileri eşlik etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu