Haber

Asya’nın siyasi partileri, İstanbul Deklarasyonu’nda Ukrayna için barış istedi

Uluslararası Asya Siyasi Partiler Konferansı (ICAPP) Genel Şurası, Ukrayna’da süren çatışmalardan ötürü derin endişe duyulduğunu açıkladı.

İstanbul’da düzenlenen ve bugün kapanış oturumunun yapıldığı ICAPP 11. Genel Kurulu’nda güvenlikten ekonomiye, iklim değişikliğinden çatışmalara kadar çok sayıda farklı konu ele alındı.

Çin, Rusya, Güney Kore, Hindistan, Moğolistan, Endonezya, Özbekistan ve Filipinler’in de ortalarında yer aldığı 33 Asya ülkesinden onlarca siyasi parti temsilcisi, bölgede ve dünyada yaşanan meselelere ait tahlil tekliflerini paylaştı.

Genel Heyet sonunda yayınlanan ve Pakistanlı senatör Mushahid Hussain Seyed tarafından okunan İstanbul Deklarasyonu’nda, Asya ülkelerinin her birinin diğerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermeyi kabul ettiği ve iç işlerine karışmamayı taahhüt ettiği ifade edildi.

Deklarasyonda ICAPP’ın barış ve ortak refah içerisinde bir “Asya toplumu inşa etme” yolunda tüm siyasi partilere açık bir forum haline geldiği belirtilerek, Afrika, Latin Amerika ve Avrupa’daki büyük siyasi kümelerle işbirliği yapma konusunda görüş birliğine varıldığı kaydedildi.

“Çatışmalar büyük bir risk”

“Asya Yüzyılı” tartışmaları sürerken, çatışmaların bölgesel ve global barışa karşı büyük bir risk oluşturduğuna dikkati çekilen deklarasyonda, uyuşmazlıkların diyalog ve milletlerarası hukuk ekseninde çözülmesi gerektiğine işaret edildi.

Şiddetin boyutu ne olursa olsun her türlüsüne karşı olunduğu kaydedilen açıklamada, “Ukrayna’da süren çatışmadan ötürü ciddi bir endişe içindeyiz.” tabirlerine yer verildi.

Deklarasyonda, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na övgüde bulunuldu.

Son 3 yılda Kovid-19 ve sonrasında yaşananların global krizlerin global bir harekete gereksinim duyulduğunu ortaya koyduğu söz edilen deklarasyonda, ICAPP’ın bölgenin daha güvenli bir yer haline gelmesi için daha sıkı işbirliği yapması gerektiğine yer verildi.

Küreselleşmenin yüzlerce milyon insan için yeni fırsatlar yaratmak yerine zengin ve fakir ülkeler arasındaki farkı büyüttüğüne işaret edilen açıklamada, iklim değişiminin meydana getirdiği çevresel felaketlere de vurgu yapıldı.

Deklarasyonda, ayrıca yeni kurulan ICAPP İş Konseyi’nin bölgesel entegrasyonun güçlenmesine değerli katkılarda bulunmasının beklendiği tabir edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu